• BSlider8
  • BSlider11
  • BSlider10
  • BSlider3
  • BSlider6

Geam termoizolant

img sticla termoizolnata

    Geamul termoizolant sau termopan după denumirea tradițională ori IGU (insulated glazing unit) în limbaj de specialitate, repezintă un ansamblu de două sau mai multe foi de geam distanțate și sigilate între ele. Acesta combinație a fost concepută pentru a asigura un grad sporit de izolație fonică și termică. Pentru accentuarea fenomenului de izolare termică și fonică, la geamurile termopan foile de geam sunt tratate în prealabil cu un strat de aluminiu (low-emission, Low-E) iar suplimentar între foile de geam se introduce un gaz inert de regulă argon sau azot. Introducerea acestui gaz este eficientă cca 1-2 ani întrucat după această perioadă gazul se degradează sub influența factorilor de mediu.Tot pentru o izolare mai bună se pot realiza geamuri termopan cu mai mult de două foi de sticlă sau cu un tratament pe ambele parți ale foilor de geam (Dublu protect - două foi de geam cu toate cele patru fețe tratate). Cu toate acestea, în urma studiilor efectuate, s-a constat că cea mai mare eficiență din punct de vedere al ruperii termice este dată de spațiul dintre foile de sticlă și mai puțin de aceste tratamente - vezi rezultatele cercetărilor mai jos. Izolația și confortul nu sunt însa totul. Pentru un design aparte al ferestrelor și ușilor, geamul termoizolant se poate realiza din două foi de sticlă sablate integral, cu modele (ornamentale), supuse procesului de electroliză cu bronz pentru geam reflexiv sau pur si simplu colorate. Aici puteti găsi o pagină cu modele de geamuri ornamentale. Pe lângă aceste modele, Ideal PVC poate sabla la comandă sticla cu modelul dvs. Lângă toate acestea mai adaugam și claritatea foii de sticlă. Pentru o claritate superioară a geamului termopan, Ideal PVC foloseste exclusiv sticlă Saint Gobain Glass (lider mondial în fabricarea sticlei) ce aduce un plus net-superior din punct de vedere al clarității și durității sticlei. Mai multe informații despre geamul temopan puteți găsi aici și aici despre sticla Saint Gobain.

Ce geam termoizolant să aleg?

    Schimbul termic cel mai important cu mediu exterior are loc la niveul geamului termoizolant, practic din golul zidului, tâmplăria PVC ocupă o suprafață minoră comparativă cu cea a geamului termoizolant, adesea sub 10%. Din acest considerent trebuie acordată o atenție deosebită geamului termoizolant pe care il veți alege pentru ferestrele și ușile dvs. din tâmplărie PVC și geam termopan. Trebuie să fiți atenți dar să nu exagerați. În ultima perioadă, o mare parte dintre comercianții "potenți" au introdus diverse denumiri comerciale pentru diverse tipuri de geamuri termoizolante din dorința de a face o diferențiere între produsul lor și altele. În fapt nu fac decât să încurce potențialii beneficiari în a face o alegere corectă. Din dorința de a vă informa în mod corect, trebuie să vă spunem că majoritatea facilitățiilor acestor geamuri termoizolante sunt doar mituri. Într-un studiu efectuat de un producător de sticlă au rezultat detalii tehnice cel puțin interesante:

- sticlă termopan dublă cu Low-E și Argon de 24 mm: U=1.1 W/m2K (transfer termic)
- sticlă termopan triplă cu Low-E și Argon de 28 mm: U=1.0 W/m2K
- sticlă termopan triplă cu Low-E și Argon de 48 mm: U=0.5 W/m2K.

După cum observați indicele de rupere termică dintre geamul termoizolant cu două sau trei foi de sticlă este nesemnificativ. Același lucru se întampla și cu geamurile termopan tratate în tot felul de moduri. Pentru ca acest indice să atârne greu asupra deciziei tipului de geam termoizolant pe care să îl comandați, grosimea ansamblului de geam termopan trebuie să fie de minim 42 de mm, de unde ruprea termică începe să devină semnificativă. La anumite tipuri de tîmplărie PVC (de exemplu Geneo), Ideal PVC poate să echipeze ramele de tâmplărie PVC cu geam termopan tripan cu o grosime de 42 mm. 

Ce să urmăresc ca aspect la geamurile termoizolante?

    În absența standardelor, aceste reguli au fost elaborate de o comisie interprofesională formată din producătorii și utilizatorii geamurilor termoizolante care alcatuiesc învelisul exterior al cladirii. Este considerată defect de aspect orice asimetrie la nivelul aspectului geamului care ar putea jena un observator ce priveste, prin geam, in exterior de care geamul ar trebui să îl protejeze fizic permitându-i, în acelasi timp, să îl observe vizual. Aceasta definitie aduce în prim plan principala funcție a geamurilor obisnuite, aceea de a permite observarea mediului fără ca privitorul să fie incomodat în vreun fel. Mai multe amanunte puteți afla accesând acest document întocmit de Federația Franceză a Specialistilor din Domeniul Sticlei.

Idee:

Cum aflu dacă fereastra mea are geam Low-E?
Ai două variante. 1 - să folosești un aparat profesional dedicat acestui scop, sau 2 - să testezi cu o lumânare sau brichetă. Cea de a două este rudimentară, dar dă rezulate. După ce vei aprinde flacăra la câțiva centimetri de geam, fiecare față a foilor de sticlă va avea câte o reflexie a luminii lumănării sau brichetei, astfel la un geam termopan cu două foi o să aibă patru reflexii. Cea de a doua, de la interior spre exterior, aferentă stratului Low-E trebuie să fie mai roșiatică, sau oricum de o altă nuanță, decât celelalte trei.