• BSlider6
  • BSlider9
  • BSlider3
  • BSlider5
  • BSlider2

Sfaturi utile

img_sfaturiutile.jpg

Înainte de a face o investiție pe termen lung este vital să aveți informații despre produsele pe care urmează să le achizitionați. Un client informat este un client câstigat. În acestă sectiune vă vom prezenta informații generale despre ferestrele și ușile din tâmplărie PVC cu geam termopan cât și sfaturi utile legate de întreținerea acestora.

Informații despre tâmplăria din PVC

    Unul dintre principalele scopuri ale ferestrelor și ușilor este de a reduce disiparea căldurii în exterior casei dvs. Cu alte cuvinte, scopul este de a crea o barieră între înteriorul casei dvs. și mediul exterior. Trebuie să luăm în calcul faptul că acestă barieră "termică" are un anumit grad de eficiență, dat în particular de modul în care fereastra sau ușa a fost configurată. Multe dintre elementele care alcatuiesc fereastra sau ușa (profilul de PVC, geamul termopan sau termoizolant, garniturile, feroneria) au un aport important în eficiență barierei termice. Indicatorul acestei eficiente este indicele K, ce reprezintă un coeficient ce exprima pierderea căldurii prin diferite medii fizice (pvc, sticlă, cărămidă, beton, polistiren, etc) și care cu cât are o valoare mai mica cu atât indică o barieră termică mai eficientă.
Profilul de PVC reprezintă în cele mai putin optime cazuri maxim 15-20% din suprafață ferestrei sau ușii iar acest lucru presupune că și influența indicelui K va fi direct proportională cu indicele K total (diferența dintre diversele tipuri de profil PVC sau geam termopan poate fi observată numai cu instrumente speciale). Acest lucru presupune că la o fereastră sau ușa, indicele K total este influențat semnificativ de geamul termoizolant și mai putin de profilul de PVC. În cele ce urmează, vă vom prezenta date referitoare la indicele K din perspectiva profilului PVC și a geamului termopan, acestea fiind elementele ce au cea mai mare influență asupra eficienței ansamblului, însa specificam totodată și faptul că indicele K este influențat și de armatura profilului PVC - valorile mai bune întâlnindu-se la ferestrele executate din profile prevazute din constructie fără armătură (de exemplu REHAU Geneo) dar și de garnituri și feronerie (cu referire la modul în care aceste elemente etanseizează partea mobilă de cea fixă a ferestrei sau a ușii).

Indicele K din punct de vedere al profilului

    Profilele din PVC multicamerale asigură o scadere a indicelui K direct proporțional cu numarul camerelor, însă diferența dintre indicele K-ul unei ferestre executate din profil de 3 camere este nesemnificativ față de un profil de 5 camere. Mai jos puteți observa câteva valori ale indicelui K pentru diferite tipuri de profil:

 Profil Adancimea profilului  Numarul de camere   Indicele K/m2
lemn ferestre simple - 4,5 - 5
lemn ferestre duble - 2,7 - 3 
Euro Design 60 60mm 3 1,6
Euro Design 70 70mm 5 1.3 
Euro Design 86 PLUS 86mm 5 1,1
Clima Design 86mm 5 1,1
Briliant Design 70 120mm 5 0,8
Briliant Design 80 80mm 6 1,3 / 1,2
Rehau Geneo 86mm  6 0,75 - 0,85


Concluzionând, profilele PVC cu adâncime de 58-62mm au indicele K cu valori între 1,5 și 1,8 (3, 4 sau 5 camere), 68-72mm între 1,2 si 1,5 (3, 4 sau 5 camere). O altă problemă des întâlnită este combinația între un profil PVC cu 5 camere și un geam termopan de 24~32mm, combinație care crește indicele total K până la nivelul unui profil PVC cu 3 camere.

Informații despre geamul termoizolant

    După cum punctam mai devreme, geamul termopan joacă un rol decisiv in relizarea barerei termice și scaderea indicelui K total. Vă invitam în continuare să analizăm și acest aspect. Valoarea optimă a geamului termopan este dată de urmatoare combinație: sticlă Low-E (una sau două foi) plus o altă foaie de sticlă float (clar). Bagheta de distanțare este de asenemea de o importanță foarte mare. Acesta este recomandat să aibă dimensiuni de peste 16mm lațime. Odată cu creșterea lățimii baghetei de distanțare și implicit a spațiului dintre foile de sticlă, vom obtine o scădere semnificativă a indicelui K. Adăugarea în spațiul format între foile de sticlă a unui gaz inert (de exemplu argon sau azot) crește eficiența geamului termoizolant și deci scăderea valorii indicelui K cu 25-30%. Trebuie să specificăm că acestă eficiență se pierde în câțiva ani de la împachetarea geamurilor, întrucât aceste gaze se degradează sub acțiunea factorilor de mediu.

Sticla tratată cu Low-E oferă protecție termică dublă față de sticla float (netratata) în cadrul geamului termopan, iar în cazul geamului termopan tripan, pentru a obține o eficiență seminifictivă este necesar ca acesta să conțină două foi de sticlă tratate cu Low-E și una float (clar, netratată). Tot în direcția creșterii eficienței, foaia de sticlă tratată cu Low-E poate fi înlocuită cu o sticlă ce are un altfel de tratament, însă în acest caz eficiența raportată la toate cele patru sezoane este discutabilă punctual. Din punct de vedere al grosimii foii de sticlă, prin creșterea grosimii, putem să obținem o mai bună protecție fonică și mecanică (sticla de 6mm are o rezistență mecanică aproape dublă față de cea de 4mm) însă indicele K nu iși modifică semnificativ valoarea. Sticla securizată prin tratare în cuptoare speciale are avantajul unei rezistențe mecanice de până la nouă ori mai mare decât în cazul sticlei netratate. Acest tip de sticlă se utilizeză în general la vitrine sau în locurile unde prezintă risc de accidente. În ceea ce privește eficiența indicelui K s-a ajuns până la valori de 0,5 w/mp k – adică un K asemanator cu al zidului.

 Adancime profil geam termoizilant recomandat   Foi de sticla Low-E 
   58 - 62mm doua foi de 24mm 1
 70- 80mm tripan de 40mm 2
 > 85mm tripan de 44mm 2

 

Informații despre glafuri

    Glaful de interior sau exterior are două funcții principale; prima este cea de integrare și completare a design-ului camerei sau clădirii; iar cea de a doua are un scop funcțional, respectiv protecția pereților de acțiunile mecanice și de îndepartare a apei. Trebuie specificat că dimensiunea acestuia nu trebuie să depășeasca la interior mai mult de 20-30mm deoarece acest lucru poate să faciliteze apariția condensului pe fereastra și împrejurul acesteia, ventilația ferestrei fiind incorectă.

Informații despre cum să evitați degradarea ferestrelor si a usilor

    Ca orice element din construcții, ferestrele sunt supuse uzurii graduale. Din acest motiv se recomandă ca ferestrele și ușile să fie verificate periodic. Defecțiunile aparute în exploatare trebuiesc remediate imediat, prin intervenția unui specialist. Ideal PVC vă pune la dispozitie un serviciu de reparații și intreținere ferestre și uși din tâmplărie PVC cu geam termopan.

Feronerie
Durata de viață a feroneriei și funcționarea usoară a acesteia depind în mare masură de modul de întreținere de care beneficiază. Este recomandat ca cel puțin o dată pe an să efectuați o gresare a tuturor pieselor mobile și punctelor de închidere, verificându-se totodată funcționabilitatea acestora. Alte recomandări:

- nu atârnați obiecte de canat;
- nu forțați deschiderea canatului mai mult decat o permite poziția de montaj;
- nu introduceți obiecte între ramă și canat;
- nu manevrați manerul decât atunci când fereastra se află în poziția "deschis".

Profil PVC
Folia de protecție de pe suprafata profilelor are rolul de a proteja ferestrele în timpul montajului și finisării zidăriei. Acesta trebuie îndepărtată cel mai tarziu după o lună de la montaj! Daca nu va fi indepartată, în scurt timp acesta iși va pierde proprietățiile, în general lipindu-se de tâmplărie, acest proces fiind ireversibil și ducând la distrugerea suprafeței tâmplăriei.Alte recomandări:
- vopsirea acestora nu este necesară;
- spălarea profilelor se face cu apa și detergenți obisnuiți;
- nu se vor utiliza niciodată substanțe abrazive sau solvenți (diluant, benzină) pentru curățarea profilelor;